Správa užívateľov
Predchádzajúci
Nasledujúci

Správa užívateľov

Postup 1. Pridanie užívateľa

  1. Otvorte Systémové nastavenia pomocou KMenu → Systémové nastavenia.

  2. Kliknite na ikonu Správa užívateľov.

  3. Kliknite na tlačidlo Režim administrátora.... Po výzve k zadaniu hesla zadajte svoje užívateľské heslo a stlačte tlačidlo OK.

  4. Kliknite na tlačidlo Nový....

  5. V okne Užívateľský účet - Modul Ovládacieho centra KDE zadajte potrebné informácie do sekcií Detaily a Heslo & bezpečnosť. Keď budete hotoví, stlačte tlačidlo OK. Nasledujúce príklady sú uvedené pre lepšie pochopenie.

    Príklad 1. Nový užívateľ Detaily




    Príklad 2. Nový užívateľ Heslo & bezpečnosť




Postup 2. Odstránenie užívateľa

  1. Otvorte Systémové nastavenia pomocou KMenu → Systémové nastavenia.

  2. Kliknite na ikonu Správa užívateľov.

  3. Kliknite na tlačidlo Režim administrátora.... Po výzve k zadaniu hesla zadajte svoje užívateľské heslo a stlačte tlačidlo OK.

  4. Označte užívateľa, ktorého chcete zmazať.

  5. Kliknite na tlačidlo Zmazať....

  6. Keď sa objaví dialóg Zmazať užívateľský účet - Modul Ovládacieho centra KDE, máte dve možnosti:

    • Zmazať domovský adresár (/home/menoužívateľa) - toto odstráni domovský adresár užívateľa, čiže uvoľní miesto na vašom pevnom disku. Ak si chcete niektoré údaje zálohovať, urobte tak pred zmazaním tohto adresára.

    • Zmazať skupinu 'menoužívateľa' (1002) - toto odstráni skupinu, ktorá bola pre užívateľa vytvorená. Poznámka: Vaša možnosť môže vyzerať inak.

Postup 3. Zmena užívateľského hesla

  1. Otvorte Systémové nastavenia pomocou KMenu → Systémové nastavenia.

  2. Kliknite na ikonu Správa užívateľov.

  3. Kliknite na tlačidlo Režim administrátora.... Po výzve k zadaniu hesla zadajte svoje užívateľské heslo a stlačte tlačidlo OK.

  4. Označte užívateľa, ktorého heslo chcete zmeniť.

  5. Kliknite na tlačidlo Zmeniť....

  6. Keď sa objaví dialóg Užívateľský účet - Modul Ovládacieho centra KDE, vyberte záložku Heslo & bezpečnosť. Zadajte nové heslo, ako aj nové bezpečnostné nastavenia, aké chcete. Keď ste hotoví, stlačte tlačidlo OK.

Predchádzajúci
Nasledujúci
Domov